Boost karrieren din

Denne artikkelen ble skrevet til Jobbekspertene i Aftenposten, og ble første gang publisert 15.12.2019.

Hei,

Jeg er en ambisiøs kvinne i midten av tyveårene som ønsker å klatre raskt i stigen på jobben. Jeg jobber som HR manager i et av de større oljeselskapene i Norge. Jeg ønsker å bli HR-direktør i selskapet og lurer på om du har noen gode tips å komme med. Jeg har de faglige kvalifikasjonene til stillingen, men er kanskje noe ung. Hvordan kan jeg komme i posisjon for en sånn stilling?

Hilsen Klatrende

 

Hei Klatrende,

Jeg har lang erfaring med å rådgi norske toppledere i hvordan de kan få mest mulig gjort av de riktige tingene og bruke minst mulig krefter og tid på det. Min erfaring er at din verdi som leder på toppnivå er direkte knyttet til din evne til å håndtere større og større mengder av tvetydighet og ufullstendighet uten å bli sprø. Det høres kanskje ut som en spøk, men jeg er helt alvorlig her.

Mengden av potensielle muligheter og trusler virvles mot deg sammen med alle detaljene som du kanskje skulle ha gjort noe med. Dette skyller over deg i stadig større mengder. Mengden øker jo høyere du klatrer. Har du ikke en metodikk for å håndtere dette så blir du fort sprø eller utbrent.

Som leder på dette nivået så vil du bli målt på hvor god og rask du er til håndtere alle oppgavene alene og i samarbeid med andre. Og på hvor god du er til å tenke klart og langsiktig.

Det tomme hodet

Om du har fulgt denne spalten over litt tid så vil ha sett meg skrive om verdien av å ha et tomt hode. Et tomt hode som ikke er nedsyltet i alle “Å, det må jeg ikke glemme” eller alle “Det skulle jeg kanskje ha gjort noe med”. Et slikt hode driver konstant med interne avbrytelser. Du kjenner kanskje allerede på det i dag? Du sitter og skal gjennomføre en oppgave og plutselig sitter du og tenker på noe helt annet? Kanskje noe som ikke er helt ferdig eller noe som du bekymrer deg for? Da vet du hva jeg mener.

Multitasking er ikke effektivt

Dette er i praksis multitasking i sin reneste form. Og det er ikke effektivt. Det øker sannsynligheten for å gjøre feil og det øker tidsbruken din med minst 50%. Du blir også mye raskere mentalt sliten.

En god, moden og trygg leder vil alltid ønske å ansette folk som er smartere enn seg selv. Og mange ser etter noen som kan gis et mål som skal oppnås og som raskt løser oppgaven. Skal du komme i posisjon så må du bruke hodet ditt smart. Du kan du ikke bruke hodet ditt til å huske alle disse løse trådene og detaljene. De må du skrive ut av hodet. På den måten jobbere du smartere og utnytter dine talenter og ditt intellekt på den beste måten. Forskningen på området er entydig. Skal du løse et problem så løses det raskest og best om du fokuserer kun på dette ene problemet. Du havner da i flyt og skaper arbeid av høy verdi.

Begynn hver morgen med å skrive ned alle ting du har kognitiv dissonans på. Alle de tingene som dukker opp i hodet og som drar på din oppmerksomhet. Gjenta gjennom dagen når ting dukker opp. Og gjenta før du går hjem. Ha alltid noe å skrive med og på ved nattbordet og skriv ned ting som begynner å romstere i hodet før du skal sove. Da sover du bedre.

Beskytt ditt intellekt

En god måte å senke sitt intellekt på er å la seg avbryte av alt og alle hele tiden. Langsiktig og god tenkning krever uavbrutt og ofte sammenhengende økter av uavbrutte tankerekker.
Beskytt deg ved å bruke stillekontor, møterom, kafékontor eller hjemmekontor. Disse kaller jeg forøvrig for gjemmekontor fordi du gjemmer deg fra andres forstyrrelser av deg.

Bruk støydempende hodetelefoner om gjemmekontor ikke er mulig og gi beskjed til de rundt at når de er på skal du ikke forstyrres. Skru av alle varslinger på mobilen og PC.

Bevar oversikten og det tomme hodet

Du må jevnlig se på det du har tømt ut av hodet og ta beslutninger om hva du må gjøre og hva du ønsker å oppnå. Parkér dette på lister eller bruk kalenderen for de tingene som er viktige og som det haster å gjøre noe med. Minst en gang i uken bør du se over kalenderen tilbake og frem i tid. Se også på listene dine og oppdater dem slik at de reflekterer hva du ønsker å oppnå i tiden som kommer. På denne måten vil du bevare oversikten, og hodet ditt vil fortsatt være mest mulig tomt, kreativt og problemløsende.

Jeg vil anbefale deg å se nærmere på metodikken Getting Things Done (GTD) av David Allen. Den norske oversettelsen “Få ting gjort” finnes på biblioteket til gratis utlån og det finnes kurs du kan gå på. Metodikken beskriver i mer detalj det jeg har skrevet om over.

Lykke til med klatringen!

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen