Du kan redusere faren for utbrenthet

Er det sånn at utbrentheten kureres med en langhelg på hytta? Nei, men GTD forebygger mot utbrenthet og det hjelper deg som er utbrent å komme deg raskere på bena.

Denne artikkelen tar utgangspunkt i podcastepisode 49: How to reduce burnout. Du kan høre hele episoden her. 

Halvparten av oss er så stresset at vi har det vanskelig på jobb

Våren 2022 publiserte ADP Research Institute rapporten “People at Work 2022: A Global Workforce View”. Av rapporten kan vi lese noe vi allerede vet: Stressnivået til folk flest er faretruende høyt. I Storbritannia har de målt at flertallet av mennesker under 34 år år sliter med jobben på grunn av mentale helseproblemer

Noen av de vanligste bekymringene der ute er tidspress, tungt ansvar og manglende jobbsikkerhet.

Hva er utbrenthet?

Det har vært diskutert av fagfolk i lange tider, men nå har WHO tatt en beslutning: De klassifiserer utbrenthet som en sykdom. Utbrenthet kommer av kronisk stress på jobb som ikke behandles riktig. 

Symptomene på utbrenthet er:

  • man har lite energi og føler seg utmattet
  • man knytter jobben til en negativ og/eller kynisk følelse, føler seg mentalt distansert
  • effektiviteten på jobb går ned

Hvile hjelper ikke

GTD Master Trainer Morten Røvik har selv opplevd å bli utbrent. Han vet hvordan angst kjennes i kroppen, og hvordan det føles å ikke komme seg opp av sengen.

–Hvis man er sliten vet man at en god natts søvn eller en fridag vil hjelpe. Men med utbrenthet er det mer psykisk; ingen mengde med hvile hjelper. Det er også en mangel på håp, sier han.

Så hvis hvile ikke hjelper – hva skal til for å overkomme utbrenthet?

– Dette var i år 2000, før jeg hadde oppdaget GTD. Hadde jeg visst at GTD fantes, ville jeg ikke havnet i denne situasjonen. Det er jeg helt sikker på.

Søvn kan ikke kurere utbrenthet. Men økt følelse av kontroll og oversikt hjelper!

Hvordan kan GTD hjelpe deg å håndtere utbrenthet?

Røvik snakker om “riktig mengde stress”. For det er nemlig ikke slik at alt stress er farlig!

– Når du har for lite stress er du ikke engasjert. Med litt stress kommer du deg opp av senga om morgenen, får utrettet ting og har det gøy. Men når du har så mye å gjøre at du mister kontrollen, får du kronisk stress. Det er dette som kan føre deg ut på ville veier. 

Så hvordan finner man balansen?

–Det løsnet for meg da jeg forsto hvordan jeg skulle lagre alle bekymringene og oppgavene mine på et sted hvor hjernen min stoler på at jeg finner det igjen. På den måten slapp jeg å prøve å huske alt jeg skulle tenke på. 

Dette er en av nøklene i GTD-metodikken som har reddet så mange mennesker ute av det farlige stresset.

To typer lidelse

William Elliott, psykolog og GTD Master Trainer, sier det finnes to typer lidelser: Dem du kan unngå, og dem du ikke kan unngå.

  1. Lidelser du ikke kan unngå er for eksempel sykdom, eller det å miste noen.
  2. Lidelser du kan unngå oppstår når vi tar på oss for mye, eller håndterer livet slik at vi gjør ting verre enn de trenger å være.

Ved å sile bekymringene sine gjennom dette filteret kan man kvitte seg med en del stress, mener Elliott. 

Er du i førersetet eller offer i eget liv?

Er du i førersetet i livet ditt, eller setter du deg selv i en offerrolle? Enten påvirker du ditt eget liv og arbeid, ellers lever du med det som du har latt komme inn i livet ditt. Det er en stor forskjell på disse to modusene!

De fleste som kommer til Morten Røvik for coaching er overveldet fordi de går og bærer på alt de skal gjøre; de får ikke oppgavene ut av hodet. 

– Det er altså ikke alltid at vi har for mye å gjøre, men at vi ikke føler kontroll, som ødelegger for oss. Det pleier å hjelpe å se livet ditt og oppgavene foran deg med litt distanse, sier Røvik.

Et liv i førersetet: Ta kontroll på livet ditt i stedet for å la livet ta kontroll over deg.

“Next action”

“Next action”, eller neste handling, er et sentralt tema i GTD.

– Min løsning på utbrenthet er “next action”, sier Emily Gregory, som blant annet er designsjef for Getting Things Done hos Crucial Learning. 

Hun forklarer at ved å finne ut hva den neste handlingen er, får man brutt ned de store og komplekse prosjektene til overkommelige oppgaver. Dette gir større klarhet, og bidrar til å redusere det farlige stresset.

Hva vil du si nei til?

For å få en organisert hverdag og unngå utbrenthet er det viktig at du finner ut hva som er viktig for deg, og hva som er mindre viktig. På den måten kan du enklere si ja eller nei til aktiviteter. For å ha tid til en ting, må du si nei til noe annet – sånn er det for alle. 

Dem som har et tydelig formål med livet sitt, og klare verdier, har lettere for å si ja til det som tar dem nærmere sine mål. 

Får du gjort nok av det du liker? Formål er en nøkkel til å bygge en hverdag du trives i.

Slutt å bruke hodet ditt som et kontor!

Veien til utbrenthet forkortes betraktelig når du har mer enn fire saker å holde styr på samtidig. Du klarer ikke å være til stede mange steder samtidig: Det er bedre å være 100 % med på leken med barna når du er sammen med dem, helt skjerpet når du deltar i et møte, og totalt oppmerksom bak rattet når du kjører bil. 

For å kunne legge vekk alt du ikke holder på med akkurat nå, trenger du et sted å lagre alt det du ellers ville gått og tenkt på. Det er derfor vi mener at det er så viktig å skrive ned ting.

Som Røvik sier:

– Slutt å bruke hodet ditt som et kontor! 

Få gjøremålene og bekymringene ut av hodet og ned i kalenderen – og skriv lister. Er du mye bekymret, kan du også forsøke deg på en bekymringsliste, som vi har skrevet om her.

Vil du lære mer om GTD-metoden og få hjelp til å unngå utbrenthet? Her finner du mer informasjon om våre kurs og coachingtjenester. 

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen