Er stress produktivt?

I vårt samfunn blandes ofte stress og produktivitet sammen. Spesielt lever vrangforestillingen hos de som er verst på sammenblandingen.

La meg først slå fast at ikke alt stress er negativt. Positivt stress er den kraften som kan drive oss fremover når vi er i “flyt”. Denne tilstanden kjennetegnes av intens konsentrasjon, og tid opphører å eksistere for så lenge som flyten varer. Denne formen for stress er produktiv og så absolutt ønskelig.

Negativt stress på den andre side gjør at du løper rundt som en hodeløs høne uten særlig mål og mening. Du forsøker kanskje desperat å se travel ut, for dermed å skjule det faktum at du ikke har oversikt over hva du egentlig burde gjøre nå. Det koker i hodet med alle “må ikke glemme” og “skulle ha gjort” og du spinner rundt.

Ofte har denne stressformen to kilder; ikke opplevelse av oversikt over alle forpliktelser, og en konstant opplevelse av dårlig samvittighet for alle ting som ikke er gjort.

Du kan bare ha god samvittighet for ting du ikke gjør, når du vet du ikke gjør dem. Med andre ord; alle ting du ikke husker du skulle ha gjort, lurer rundt i bakhodet og roper: “gjør meg!”. Det er litt slitsomt når du ikke vet hvem disse “gjør meg” er.

Gnagende følelse

Har du opplevd å jobbe med noe og hatt en gnagende følelse av å ikke vite om det du jobber med er det viktigste å jobbe med akkurat nå? Dette stammer fra det faktum at du ikke har oversikt over alt du har tatt på deg og du lever i kriseskannemodus. Du er på konstant jakt etter det du har glemt i frykt for at det skal eksplodere og at du må jobbe hardt for å rydde opp.

Det som er merkelig er at vi ofte blander disse stressformene sammen. Dette resulterer i at vi er nødt til å oppleve stress for å føle oss produktive. Og det vi oppnår med negativt stress er det motsatt av det vi ønsker oppnå.

Hvordan unngå negativt stress?

Ved å plassere forpliktelser og idéer utenfor hodet, og i et system du stoler på, for deretter se på dette systemet ofte nok til fortsatt stole på det, så unngår du negativt stress.

Fange/samle

Om du fanger, og skriver ned, alle “Åh – det må jeg ikke glemme”, så blir det ikke borte for deg. Du hjelper hjernen samtidig til å glemme, og du kan være tilstede der du er. Du kan bruke en liten notisbok eller et listeverkstøy på en smarttelefon til dette. For at metoden skal fungere må du bygge vanen med å alltid ha med deg ditt “fangeverktøy”, slik at når tanken dukker opp så kan den fanges der og da.

Ved å plassere forpliktelser og idéer utenfor hodet så frigjøres ditt interne arbeidsminne til kreativ problemløsing og produktivitet. Du vet at når hodet koker og er fullt av ting du må gjøre er det vanskelig å få ting gjort. Skriver du ned tingene klarner hodet og du kan ta tak i en og en ting.

Lister

Lag så en liste av alle tingene og bestem hva du skal gjøre med de. Noe skal du kanskje ikke gjøre noe med. Annet skal du kanskje bare sette på “en vakker dag” listen. Annet trenger at du griper fatt i det med en gang.

Lag deg en arbeidsliste for hver sammenheng du er i. F.eks. På jobben, Hjemme, Ærend. På den måten trenger du ikke se alle dine forpliktelser på en gang. Du får se de du kan gjøre noe med der du er. Du kan for eksempel ikke klippe gresset hjemme samtidig som du sitter på kontoret. Derfor trenger du ikke se på Hjemme-listen din når du er på kontoret.

Ser du deretter ofte nok på det du har skrevet ned og holder listene oppdatert så vil du vedlikeholde tilstanden og bevare opplevelsen av å kunne være kreativ og produktiv. Og du oppnår flyt og positivt stress.

Dette er noe av teorien som ligger bak GTD metodikken. Les mer på:

 

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen