For mange oppgaver – hvordan takle det?

Det ideele scenario for å lære Getting Things Done (GTD) er når du har en håndtérbar mengde oppgaver. Men da tenker de fleste at: «Jeg trenger ikke noe systematikk utover det jeg har». Og det er ofte når antall oppgaver overstiger hva du klarer å håndtere at det går opp for deg at du trenger GTD.

Starter du å lære deg GTD når du allerede har for mange oppgaver du kan klare å utføre, så vil uansett GTD hjelpe deg til å:

 • Få oversikten over alle idéer, oppgaver og forpliktelser
 • Beslutte hva som må gjøres med idéene, oppgavene og forpliktelsene
 • Strukture idéene, oppgavene og forpliktelsene i prosjekt og neste handlinger

Tennisballer

Stress Reduction Kit

Stress Reduction Kit

Det som blir utfordringen er når antall oppgaver overgår din evne til å ekspedere de. Det er litt som når du spiller tennis med én motpart. Da kan du klare å komme inn i en rytme som er god og få alle oppgavene unnå. Får du plutselig 5 motspillere så kommer ballene mot det med mye tettere interval. Faktisk såpass at du må innse at du ikke klarer du å løse alle oppgaver.

Du må da innse at du ikke er supermann (selv med GTD) og lære deg reforhandlingens edle kunst. Du må, når du behandler innbokser, vite at «jeg har ikke nok tid – noe må bort» og ta konsekvensen av det.

«Jo flinkere du blir, jo flinkere må du bli. – David Allen»

Løsningen

Noen opplever dette som et nederlag å ikke kunne «gi alle det de forventer». Det er ubehagelig å måtte skuffe noen som venter på deg og din respons.

Reforhandling og klargjøring ovenfor de dette gjelder er nødvendig for å unngå unødig stress som følge av «brutte avtaler».

Si tydelig fra: «Jeg har dessverre ikke mulighet til å priortere din/ditt  henvendelse/ønske». Har du supermye å gjøre og får mye epost, så lagre dette som en mal og opprett filtre/regler for å automatisk håndtere innkomne henvendelser.

Det samme gjelder om du ikke klarer å fullføre en forpliktelse innen avtalt tidsfrist. Ring/mail vedkommende og fortell at du ikke vil klare å bli ferdig og kort om hvorfor.

En reforhandlet avtale er ikke en brutt avtale!

Hvordan håndterer du dine forpliktelser når de blir mange? Bruk kommentarfeltet!

, , , , ,

5 responser til For mange oppgaver – hvordan takle det?

 1. Glenn 21.03.2011 den 09:16 #

  Dette var et spennende innlegg. Du er også inne på det jeg synes er mest vanskelig å få til, selv med GTD, nemlig det å holde seg proaktiv.

  Min opplevelse er at GTD gjør meg pålitelig. Ting blir ikke glemt og avtaler blir ikke brutt selv om jeg har mye å gjøre. Men når jeg sert tilbake på uken som gikk under Weekly review, oppdager jeg at all tiden har gått med på det “reaktive”. Altså oppgaver initiert av andre. Oppgavene jeg har definert for meg selv, som driver prosjektene mine fremover, står ugjort.

  Dette er et ekstra godt argument for å reforhandle forpliktelser. Hvis man skal lykkes med GTD må man skaffe seg rom til å utføre de “proaktive” oppgavene, de som driver prosjektene. Dette betyr trolig å si nei til mennesker rundt seg, men det vel det som kalles prioritering?

 2. Morten P Røvik 21.03.2011 den 09:39 #

  Takk for hyggelig tilbakemelding.

  Det høres ut som om du er «offer» for «det som kommer sist inn eller roper høyest»? Det er en tøff, men nødvendig jobb å si nei til mennesker.

  Vet ikke hvor kjent du er med GTD begrepet; Arbeidets trefoldige natur?

  1) Planlegge oppgaver
  2) Utføre planlagte oppgaver
  3) Utføre oppgaver som «dukker opp»

  Høres ut som om du er god til 1 & 2, men blir sittende fast i nr 3?

  For å bli skikkelig god til nr 3 anbefaler jeg deg å utføre en Fokushorisont-analyse for deg selv. På den måten vil du vite tydligere om den oppgaven som kommer inn døren er viktigere enn de du allerede har planlagt.

 3. Glenn 21.03.2011 den 10:09 #

  Kampen starter nok under prosessering av epost. «Nei» skal bli den nye mantraen..

 4. Eva 18.02.2020 den 18:58 #

  Wow, ser jeg trenger noen råd her.

 5. Espen Agøy Hegge 20.03.2020 den 10:51 #

  Hei Eva!

  Vi gir gjerne råd og hjelp som sørger for at du kommer godt i gang med å arbeide etter Getting Things Done-metodikken. Kontakt oss via skjema, eller sjekk våre fysiske og virtuelle kurs på produktivnorge.no/kurskalender!

  // Espen

Legg igjen en kommentar


Les vår personvernerklæring og hvordan vi bruker informasjonskapsler/cookies

Gratis: Lær mer om GTD - metodikken

Abonner på vårt gratis inspirasjons-nyhetsbrev!