Hvordan fange ideer og forpliktelser?

Notislommebok

Et sentralt begrep i GTD er å samle eller fange. Du samler eller fanger idéer og forpliktelser og flytter de fra hukommelsen til et sted utenfor deg selv.

Det er mange verktøy man kan bruke for dette og jeg vil fremover skrive litt om noen av disse. Det som kjennetegner fungerende verktøy er at de er med deg overalt. Overalt hvor du kan få en idé eller motta en forpliktelse.

Først ut er det enkleste og ofte det beste:

 • – Papir og penn

For at systemet ditt skal virke må du ha med deg noe som du kan fange/samle med alltid!

Jeg bruker papir gjerne i møte med andre mennesker. Dette fordi folk kan føle seg støtt og lure på hva jeg driver med når jeg punsjer en oppgave/idé på mobilen.

Hva er det han holder på med? Sender SMS? Leser epost?

Jeg har funnet frem en gammel lommebok fra Posten som har en lomme for kredittkort og som passer utmerket til formålet. I denne har jeg puttet ferdig kuttede blanke kort til å notere på og en liten penn.

Når det dukker opp noe jeg må notere så tar jeg frem lommeboken og tar frem et kort og skriver det ned. Etter at idéen/forpliktelsen er notert legger jeg kortet inn i den gjennomsiktige lommen. Denne lommen betrakter jeg som en innboks som må tømmes med jevne mellomrom og innholdet føres over i mitt system for oppgavehåndtering.

Ressurser:

 • Små stive kort kan kjøpes hos Clas Ohlson
 • Pennen heter Pilot og kommer som kulepenn og trykkblyant og kan kjøpes på velassorterte bokhandlere.

Hva bruker du for å fange/samle? Kommentér under!

, , ,

6 responser til Hvordan fange ideer og forpliktelser?

 1. Ørjan 27.10.2010 den 14:47 #

  Jeg bruker baksiden på gamle visittkort som notatkort. De er passe små (eller store?) og samtidig er det litt miljøvennlig å gjenbruke dem. :)

 2. Theodor 27.10.2010 den 15:29 #

  Personlig liker jeg å fange idéer på mobilen, forpliktelser går som alltid inn i OmniFocus.

  Problemet mitt med idéer (papir eller digitalt) er at man må samle det på et sted! Hva tenker du om det?

 3. Morten P Røvik 27.10.2010 den 15:55 #

  Jeg bruker også Omnifocus til å fange ideer/forpliktelser. Enig i at det er lurt å holde seg til færrest mulige steder.

  «så mange du må og så få du kan komme unna med»

  Men i noen tilfeller bruker jeg papir som nevnt over.

 4. Fredrik 27.10.2010 den 22:35 #

  Som ganske fersk på GTD har jeg ikke fått gjort meg opp altfor sterke meninger om hva som fungerer best osv, men jeg er evig takknemlig en liten notatblokk jeg alltid har med meg. Enkelt å gjøre små notater under møter og mens man holder på med andre ting. Ellers bruker jeg også Evernote på iPhone og PC’en flittig.

 5. Linda 28.10.2010 den 07:17 #

  Jeg bruker en notatbok, men det hørtes mye smartere ut med kort. Har akkurat starta å bruke Evernote og digger det, Skulle gjerne lært mer om GTD!

 6. Morten P Røvik 28.10.2010 den 08:28 #

  Du kan selvsagt fint bruke en notatblokk til å fange/samle med. Men husk at du skal kun ha én ide/forpliktelse på hvert ark. Ihvertfall om du ønsker å følge GTD metodikken. Dette er rett og slett fordi når du senere skal fatte beslutning på hva du skal gjøre med ideen/forpliktelsen så skal du kun se en ide/forpliktelse av gangen. Det blir enklere når du kan fokusere kun på en ting av gangen.

  Eller så vet jeg ikke om du har sett min videobloggpost om min bruk av Evernote og DocScanner? Den har litt tips om bruk: https://produktivnorge.no/synkronisert-liv-evernote/

  Og om du ikke er medlem i Oslo GTD Gathering så anbefaler jeg det også :-) Gratis og uforpliktende: http://produktivOslo.no.

Legg igjen en kommentar


Les vår personvernerklæring og hvordan vi bruker informasjonskapsler/cookies

Gratis: Lær mer om GTD - metodikken

Abonner på vårt gratis inspirasjons-nyhetsbrev!