Oppmerksomhet og fokus i usikre tider

davide-foti

Når vi prøver å danne oss et bilde av hvordan vår verden vil se ut noen måneder, uker eller til og med dager frem i tid, så kan det føles som om vi stirrer inn i tåka. De siste to årene har vært preget av alt annet enn stabilitet og forutsigbarhet, og selv om det nå kommer signaler om at vi er på vei tilbake til en hverdag uten sosiale restriksjoner, har tåka fortsatt ikke lettet. Mye av det som skjer kan vi ikke gjøre noe med, men vi kan lære noe ved å se på hva som har vår oppmerksomhet og fokus.

Les videre, og finn ut hvordan du kan bli mer fornøyd med hvordan du responderer på både den vedvarende usikkerheten og overraskelser som kommer seilende ut av tåkehavet.

Følg med på hva som har din oppmerksomhet og fokus

De samme tankene eller temaene kverner rundt i hodet fra morgen til kveld, og du kjenner at det tapper deg for energi. Eller du sitter i et møte og forsøker å konsentrere deg om det som blir sagt, men tankene dine går som en kompassnål tilbake til tingene du ikke får gjort mens du sitter der. Høres dette kjent ut?

Når vi har slike mentale kamper med oss selv, så er det gjerne fordi vi ikke har fulgt opp forpliktelsene våre godt nok. Vår metode for å følge opp alle de tingene vi ikke gjør akkurat nå er rett og slett for dårlig. Da tar hjernen over den jobben selv. Som en trofast hund som ikke helt stoler på at du husker å ta den med på tur, så minner den deg på alt det som er ugjort, uten tanke for om det er relevant eller nyttig der og da. Det er svært lite produktivt.

Noen forsøker å ignorere disse tankene, men det fungerer dessverre sjelden. Ofte vil de bare komme tilbake igjen og igjen, helt til du har fått gjort noe med den underliggende forpliktelsen. Mitt beste råd er å skrive ned disse tankene eller forpliktelsene. Arbeidsminnet vårt er begrenset, og ved å ta slike regelmessige minnedumper, er det mye enklere å se sammenhenger, få oversikt og finne ut hva du faktisk kan gjøre med det.

Hvordan responderer du på usikre utsikter?

Når du står der i fjellheimen og ser inn i tåka, så har du to valg. Du kan bruke din oppmerksomhet og fokus på å gjette hvordan ting ser ut der fremme, eller du kan konsentrere deg om å ta de første stegene i riktig retning. Det samme gjelder i overført betydning. Det eneste vi er nødt til å vite om enhver forpliktelse er hvordan ferdig ser ut og hva som er det aller første steget.

Selv om målet vårt kan være skjult bak en tykk tåkevegg, så vet vi nesten alltid hva vi ønsker å oppnå. Og vi kan ganske lett resonnere oss frem til hva det første steget på veien dit kan være. Om du ikke har gjort det allerede, gå gjennom alt det som har oppmerksomheten din, og skriv ned en neste handling og en setning som beskriver hvordan ferdig ser ut. Plutselig har du en plan og en visjon som både motiverer og gir deg fremdrift, og om ikke tåka letter foran deg, så kan jeg love at du rent mentalt vil oppleve et klarere og tydeligere fokus.

En enkel metodikk for komplekse liv

Vi lever alle relativt komplekse liv, med mange forpliktelser og konkurrerende hensyn vi må forholde oss til. Det eneste verktøyet som er avansert nok til å sortere, utrede, prioritere og gjøre noe med alt dette er vår egen fantastiske hjerne. Getting Things Done er en metodikk som tar dette på alvor, ved å sortere ut alt det som ikke trenger å oppbevares i topplokket. Da kan du rette din oppmerksomhet og fokus mot det hjernen gjør best: skape sammenhenger, finne kreative løsninger og hjelpe deg å finne mening og fremdrift uansett hvilke omstendigheter du er i.

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen