Tømme hodet helt

Altfor mange går rundt med et hode som til forveksling ligner den innerste boden i kjelleren. Du vet, der hvor skisko, barneklær, dopapir og julepynt ligger om hverandre. Du har selvfølgelig planlagt å rydde der, men det har bare ikke passet ennå. Du har ingen oversikt over hva som ligger der, men hvis du bare bruker nok tid, så finner du som regel det du leter etter. Hvis dette høres kjent ut, ikke fortvil, det er faktisk ganske enkelt å gjøre noe med det. Men alt starter med å tømme boden – og hodet.

Getting Things Done er en metodikk som gir deg frihet til å fokusere på det som er viktigst her og nå. Det å tømme hodet er et av de viktigste prinsippene i denne metoden, og det handler rett og slett om å skrive ned alt du tenker på som kan være av betydning for deg. Dette sparer deg for betydelige mengder tid og energi.

Tømme hodet helt – hvorfor?

Når du tømmer hodet for tanker, ideer, forpliktelser og påminnelser har du overført disse fra et utrygt lagringssted – hodet ditt – til et trygt lagringssted. Hodet vårt er nemlig ikke laget for å holde på ideer. Forskning viser faktisk at vi bare kan ha tre til fem ting i korttidsminnet vårt før noe glipper for oss. Derfor må du tømme hodet jevnlig, slik at du får fulgt opp alle viktige tanker og ideer du får.

Når du tømmer hodet, lager du mer plass til nye ideer og tanker. Det gir deg større mulighet til å utnytte din kreative tankekraft. Mange ønsker seg mer tid, og er stresset fordi de ikke får gjort alt som forventes av dem. Det de egentlig trenger er mer plass, slik at hjernen kan fungere optimalt, og problemene blir løst både bedre og raskere. Det å tømme hodet jevnlig øker hjernens kapasitet til kreativ problemløsing.

Hvordan komme i gang med å tømme hodet?

Finn en liten blokk og penn, eller bruk smarttelefonen, og skriv ned alle ideer og forpliktelser du kan huske på. Uansett hva du bruker, så må det være tilgjengelig overalt hvor du er, og det må være enkelt og raskt å bruke for deg å tømme hodet.

Skriv ned tingene med en gang de dukker opp – ikke regn med at du husker dem til senere. Skriv gjerne i stikkordsform, men skriv nok til at du husker hva det dreier seg om senere.

Hva nå?

Nå har du mange lister med tanker, ideer og forpliktelser, og i neste artikkel skriver jeg om hvordan GTD® kan hjelpe deg å oversette alt dette til konkret handling.

Link til forskning: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2864034/

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen