Verdien av uforstyrret arbeid

Denne artikkelen om Verdien av uforstyrret arbeid  ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 18.10.2015. Se oversikt over alle publiserte artikler her.

Verdien av uforstyrret arbeid

Spørsmål:
Jeg sitter i åpent landskap og har ingen kontordør å stenge. Det er akseptert å sitte med øreklokker, med eller uten musikk, under arbeidet. Men dette er ingen garanti for ikke å bli forstyrret av andre som har spørsmål etc.

Verdien av uforstyrret arbeid - Aftenposten 18-10-2015
Verdien av uforstyrret arbeid – Aftenposten 18-10-2015

Har du noen råd om hvordan få etablert gode kontorregler som sikrer mulighet for å “stenge kontordøra” for oss som sitter i åpent landskap, samtidig som service og tilgjengelighet opprettholdes på en tilfredsstillende måte?
Hilsen Rigmor

Jobbeksperten: La oss først slå fast at oppgavehopping, eller switchtasking som det heter på engelsk, koster ekstra. Dette i form av at ting tar lenger tid, og at du gjør flere feil. Når du for eksempel hopper mellom å skrive noe som krever konsentrasjon og å svare på spørsmål fra en kollega – så har dette sin pris.

Ytre avbrytelser

Avbrytelser er kjent som produktivitetens aller verste fiende.
For å kunne gjøre noe med dette på en arbeidsplass, er det helt nødvendig å sette i gang en dialog. Den bør inneholde spørsmålsstillingen: “Hvordan skal vi forholde oss til hverandre slik at vi ivaretar både behovet for kommunikasjon og behovet for konsentrert arbeid”. Jeg ville i en slik situasjon forsøkt å få gehør for dette hos ledelsen, og hatt et møte med følgende agenda:
– Hvilke forstyrrelser opplever du i din hverdag?
– Hva gjør disse med konsentrasjonen din?
– Hvilket tegn skal vi kunne bruke for å indikere at vi ikke skal forstyrres?

Indre avbrytelser

Vær dessuten klar over at du faktisk også selv avbryter deg. Og selvavbrytelsene dine er ofte minst like destruktive som ytre avbrytelser. Du sitter konsentrert og jobber med en sak. Plutselig er tankene dine et annet sted. Du ser for deg veggen hjemme, den du skulle ha malt. Eller du minner deg selv på at du burde ha ryddet bagasjerommet i bilen. Disse er tanker du har tenkt mange ganger før. Uten å gjøre noe med dem. Måten å få ryddet disse avbrytelsene av veien på, er å Samle dem ut av hodet. Samle er et begrep fra Getting Things Done (GTD) – metodikken. Det betyr ganske enkelt å skrive ned alle ting som dukker opp i tankene dine – et sted du vil se senere. Da forlater tingene hodet. Og hodet blir fritt for selvavbrytelser.

Lykke til med ditt uforstyrrede arbeid!

Ønsker du å lære mer om Getting Things Done® (GTD) så start gjerne her.

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen