Visjonæren vs den late arbeideren

Aftenposten - 08-09-2013
Aftenposten – 08-09-2013

Denne artikkelen om Visjonæren vs den late arbeideren  ble første gang publisert i Aftenposten i Jobbseksjonen på søndag 08.09.2013. Se oversikt over alle publiserte artikler her.

Inne i hodet ditt bor det en visjonær tenker og en lat arbeider. Disse er ikke særlig gode venner, og vil helst ikke omgås hverandre. 

Visjonæren

Dette er tenkeren og planleggeren i deg. Den som klarer å se for seg hvordan ting kan bli, og som naturlig begynner å planlegge hvordan du skal komme fra A til B. Når du opplever at noe ikke er som du skulle ønske, er det visjonæren som forsøker å komme med løsninger.

Si nå at vi er hjemme hos deg i kveld, og du har en stor eske du må huske å ta med på jobben i morgen. Det er viktig at du får den med deg.

Hvor gjør du av den da? Mange vil svare: “Jeg setter den foran utgangsdøren. For da glemmer jeg den ikke.” Dette er visjonæren som planlegger for hvordan den late arbeideren i morgen tidlig skal få slippe å tenke – og kun utføre. Det mange ikke tenker over er at planleggingen skjer like mye for at du faktisk skal kunne glemme oppgaven. Du kan glemme den hele natten og sove godt – fordi du i morgen vil snuble over esken på vei ut.

Arbeideren – den late

Dette er den delen av deg som faktisk skal gjøre det visjonæren har planlagt. For at arbeideren skal kunne gjøre en god jobb, må oppgaven være så godt beskrevet og planlagt at arbeideren slipper å tenke – og kan konsentrere seg om å kun utføre.

Eksempel: Arbeideren ser følgende på oppgavelisten: “Mamma”. Da vil han spørre seg selv: “Hva er dette for noe da? Hva skal jeg gjøre her? Nei, nå må jeg tenke. På tide å rope på visjonæren slik at tenkningen kan gjøres ferdig.”

Om oppgaven hadde vært utformet som en Neste handling, hadde den kanskje sett slik ut: “Ring Mamma for å spørre hva hun ønsker seg til bursdag.” Da hadde arbeideren sluppet å tenke, og kunne gått rett til utføringen av den Neste handlingen. Da ville han blitt ganske fornøyd med visjonæren, og ville til og med gitt ham en klapp på skulderen – i form av en liten dose endorfin – når oppgaven kunne krysses av som fullført. Den gode følelsen av å ha utført noe meningsfylt har vi alle kjent på.

Kjenn på denne gode følelsen oftere – ved å bruke mer tid på å planlegge den late arbeiderens Neste handlinger!

Book et møte

Klikk for å finne et tidspunkt som passer deg
og book et møte direkte med Morten Røvik.
Morten Røvik
Morten Røvik - Senior Master Trainer
Skroll til toppen